rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Atıksız Sürdürülebilirlik

atiksiz surdurulebilirlik makale
Sıfır Atık Nedir?

İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesini veya minimize edilmesini, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanmasını ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesidir.

“Sıfır Atık” hayatımızın her alanını olumlu etkileyen kitlesel bir farkındalık hareketidir. Fakat bu durum sadece geri dönüşüm atıklarını ayrı toplamakla gerçekleştirebileceğimiz bir aksiyon değildir. Bu sistemi hayatın tüm alanlarına yayarak entegre etmek daha doğru olacaktır. Örneğin sosyal hayatta çok fazla kullandığımız kafeler ve hemen hemen her gün ihtiyaçlarımızı almak için gittiğimiz marketler.

Atıksız Kafeler

DÜNYA’DAKİ ATIKSIZ KAFELERE GÖZ ATALIM.

atiksiz surdurulebilirlik 1Rubbish Cafe

Belçika merkezli Ecover firmasının Londra’da açtığı kafede menü sıfır atık ve vejeteryan olmasıyla tamamen sıfır atık felsefesine göre işletiliyor. Bununla birlikte gelen müşteriler geri dönüşüm hakkında bilgilendiriliyor.

Ayrıca, araba parçalarından yapılan ayaklı sandalyeler, atık farkındalığı oluşturmak için kafenin etrafına yerleştirilen özgün objeler, yeniden kullanılabilir ürünler, hem modern hem de işlevsel olabilen mobilyalar ile farklı bir dizayna sahip.

atiksiz surdurulebilirlik 2

Ecover firması, 2020 yılında tüm plastik ambalajlarının tamamının tüketici sonrası geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir plastik olmasını hedeflemektedir. Şu anda ise ambalajlarını plastik içermeyen, biyolojik olarak parçalanabilen ve biyo-kaynaklı alternatif bir ürün araştırması yapmaktadırlar.

 

 

Bio Green Cafe

atiksiz surdurulebilirlik 3İrlanda'nın ilk tek kullanımlık plastik içermeyen kafesi. Bu kafede hiç plastik şişe kullanılmıyor. Bunun yerine, her şey ya bir cam şişe ya da karton kutu içinde geliyor. Mutfak eşyaları, soslar ve hatta atıştırmalıklar söz konusu olduğunda da plastik yok!

Şöyle de bir uygulamaları var. Yemek kabınızı kendiniz getirmenizi istiyorlar fakat getirmediğiniz takdirde ise kupa başına 10 sent, yiyecek kabı başına 40 sent ödemeniz gerekiyor. Bütün bu satın aldığınız gereçler ise tamamen kompostlanabilir veya geri dönüştürülebilir.

 

atiksiz surdurulebilirlik 4Kullanılan yiyecek ve içecekler ise yerel tutuluyor. Tavuk, etler, jambon ve peynirler dahil olmak üzere, sebzelerde her gün üniversitenin çiftliğinden ve yerel üreticilerden tedarik ediliyor.

Tavuk, jambon, peynir ve taze ürünler de atık çıkarmamak adına ambalajsız olarak teslim ediliyor. Her seferinde ilgili tedarikçilere iade edilen yeniden kullanılabilir kaplar kullanılıyor.

Bio Green Kafe ilk 12 ayında 112.000 parçadan fazla tek kullanımlık ürünü önlemiş ve atık kiloların % 95 oranında azaltmıştır. Bu küçük kafe (125 metrekare), orijinal kafeye göre yıllık satışları % 21 arttırarak üniversite camiasının favorisi haline gelmiştir.

atiksiz surdurulebilirlik 5Bio Green Café'de tek plastik kullanımındaki azalma şu şekildedir:

  • Tek kullanımlık bardaklar 33.183 azaltıldı.
  • Plastik şişeler 4.550 azaltıldı.
  • Kağıt tabaklar 24.342 azaltıldı.
  • Plastik bıçaklar 7.547 azaltıldı.
  • Plastik çatallar 2.114 azaltıldı.
  • Poşet soslar, tuz ve karabiber dahil 35.000 azaltıldı.
  • Tek tek plastik kaplar 5.300 azaltıldı. (marmelat, reçel vb.)

 

Sıfır Atık Marketleri

2018 TÜİK Raporu’na göre ülkemizde kişi başı günlük 1,16 kilo atık üretiliyor. Bu atık miktarını azaltmak için çeşitli atık azaltma yöntemleri ile farkındalık oluşturulabilir. Bunlardan biri Sıfır atık marketleri.

Sıfır atık marketlerde gereksiz plastik atıkları azaltmak için her şey ambalajsız olarak satılacak ve buna ek olarak tek kullanımlık kutu, çanta, kavanoz ya da diğer saklama ürünleri kesinlikle satılmayacak. Ayrıca ürünler yerel tedarikçilerden veya sürdürülebilir üretim yapan yerlerden alındığı için taşıma esnasında da herhangi bir atık oluşmamış olacak, üstelik karbon ayak izi de düşmüş olacak.

atiksiz surdurulebilirlik 7Robuust’da alışveriş yaptığınız zaman, yanınızda getirdiğiniz kaplar tartılır ve ağırlığının yazdığı etiket kapların üzerine yapıştırılır.

Ardından yanınızda getirmiş olduğunuz kaplarınızı istediğiniz ürünlerle doldurabilirsiniz. Kasada ise kutuların ağırlığını düşülür ve yalnızca içerik için ödeme yaparsınız.

atiksiz surdurulebilirlik 8

PEKİ ÜLKEMİZDE ATIKSIZ KAFELER VAR MI ?

atiksiz surdurulebilirlik 9Doğaya Saygılı “Atıksız Yaşam Dükkanı”

Türkiye’nin ilk “Atıksız Yaşam Dükkanı” Kadıköy’de açıldı.

Dükkanda bulunan ekolojik ürünler ambalajsız ve depozitolu olarak satılıyor. Ürünler doğrudan üreticiden tüketiciye sunuluyor.

Ürünler bez torba, cam kavonoz ya da evden getirilecek kaplarda tartılarak satılıyor.

 

atiksiz surdurulebilirlik 10Yerel tohumlardan sürdürülebilir ve sağlıklı gıdaları mevsiminde temin etmek amacıyla

açılan Dükkan’da aynı zamanda kimyasallardan uzak olan temizlik ürünleri, doğal ham maddeden üretilmiş ekolojik ürünler de yer alıyor.

Dükkan’da bulunan bazı ürünler şu şekildedir:

  • Gıda ürünleri (ceviz, kahve, nohut, fasulye, bulgur çeşitleri, pirinç vb.)
  • Mutfak ürünleri (meyve- sebze filesi, gıda bonesi, lif kabağı bulaşık süngeri vb.)
  • Temizlik ürünleri (sabun cevizi, arap sabunu, çamaşır suyu tozu, organik asitli banyo temizleyici vb.)
  • Günlük yaşam ve seyahat ürünleri (matara, çelik bardak, bal mumu, katlanır çatal kaşık, sefer tası vb.)
  • Kişisel bakım ve sağlık ürünleri (tarak, sabun, ipek kese, metal jilet, keten kese vb.)
  • Evcil hayvan ürünleri (köpek tuvalet poşeti)

atiksiz surdurulebilirlik 11Dükkan’da fiş ve fatura sistemi de atığı önlemek amacıyla kullanılmıyor bunun yerine e-arşiv fatura sistemi kullanılıyor.

 

 

 

 

atiksiz surdurulebilirlik 12Az Atık Çok Kahve

Kadıköy Belediyesi, 21-29 Kasım Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında tek kullanımlık kahve bardaklarının kullanımlarını azaltmak amacıyla “Az Atık Çok Kahve” kampanyası başlattı.

Pandemi sürecinde  kafelerin  paket servis ve gel-al hizmeti yaygınlaşmıştır.

atiksiz surdurulebilirlik 13“Az Atık Çok Kahve” projesi ile yaygın kanının aksine içi plastikle kaplı tek kullanımlık bardakların geri dönüşmediği ve sağlık açısından verdiği zararlar vurgulanmak amaçlanıyor. Kahvelerinizi “kullan- at” bardaklarla değil kendi termoslarınızla alıyorsunuz.

Öte yandan kahve dükkanlarında biriken kahve posası da toplanarak kompostlaştırılacak. “Az Atık Çok Kahve” projesi sivil inisiyatif olarak Kadıköy’de bazı kafelerin dahil olduğu “Kahvem Termosta” hareketini de destekliyor. 

Bu atıksız kafeler enerjilerini yenilenebilir kaynaklardan sağlayarak tam anlamıyla doğa dostu olarak tasarlanmalıdır. Böylece kafeler (mobil noktalar) örnek teşkil etmesi bakımından da önemli bir adım olacaktır.

Ayrıca bu kafelerde ödeme yöntemi olarak geri dönüşüm atıkları değerlendirilebilir veya indirim sağlanabilir.

atiksiz surdurulebilirlik 14

 

Yazar: Senanur ÇEVRE

 

Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo