Bitkisel atık yağlar hem insan hem de çevre sağlığını olumsuz etkiliyor.
Bilinçsizce dökülen atık yağlar denizleri ve deniz canlılarını, yanlış kişilere teslim edilen atık yağlar ise tekrar mutfaklara dönerek insan sağlığını olumsuz etkiliyor.
Türkiye de 1,7 milyon ton yağ satışı var. Bunun yaklaşık 300 bin tonu atık yağa dönüşüyor. Öncelikle amacımız tüm atığın kaynağında azaltılmasıdır.
Eğer kızartma işlemi esnasında yağ filtresi kullanılırsa yağın pişirme kalitesini artırarak kızartılan ürünlerin neden olduğu polar maddelerin azalması sağlanır.
Yağ kullanım ömrünü uzatır.
Kayıt dışı toplanılan Kanserojen atık yağlar gıdaya karıştırılarak Kolon ve mide kanseri gibi çok ciddi hastalıklara neden olmaktadır.
Dökülerek içme sularımıza ve denizlerimize karışan atık yağlar ise suyun yüzeyinde bir film tabakası oluşturuyor havayla suyun oksijen transferini engelliyor ve başta balıklar olmak üzere deniz canlılarının nefes almasını engelliyor. İçme sularımıza karışarak kanserojen madde ile dolduruyor. Bu nedenle öncelikle kızartma işleminde yağ filtresi kullanılarak atık oluşumunun minimize edilmesini , atık yağın oluştuğu durumda ise kaynağında ayrı toplayarak lisanslı firmalara teslim edilerek geri dönüşüme kazandırılması son derece önemlidir.
Atık yağlarımızı kontrol altına alarak gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak ve karbon ayak izinin azalmasına yardımcı olmak mümkün olacaktır.
Unutmayalım ki sadece 1 lt atık yağ bir insanın ömrü boyunca içebileceği kadar içme suyunu kirletebilmektedir.
Yazar: Nihal SÖZBİR KARAKUŞ - Kimya Yüksek Mühendisi
TÜÇEM Çevre Eğitimi ve Atık Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
SÖZBİR Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Yrd.
Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...