perfect solutions banner

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Acaba Temel Sorunumuz Ormansızlaşma mı?

ormansizlasma hakkinda
Günümüze baktığımızda dünyada 15 yılda ülkemizin 2 katı kadar orman alanı yok oldu.

Yıllık orman kaybı ise yaklaşık 5,2 milyon hektar kadar, evet yanlış okumadınız tam olarak bu kadar belki de daha fazlası!

Biz insanlar neden bu kayıp içerisindeyiz, bu ormanları nasıl yok edebiliyoruz?

4000 yıl önce Dünya ormanları 8 milyar hektardı fakat bu ormanların bir kısmı insanlar tarafından yok edilerek, 1980’li yıllarda 3,6 milyar hektara kadar düştü. Günümüzde ise gerçekte 3,2 milyar hektar civarında kaldığını tahmin etmekteyiz. Kara alanlarımızın %31’ ini oluşturan ormanlar yaşamımızın temel kaynağı olan, oksijenin üretildiği dünyanın en önemli ekosistemleri arasında yer almaktadır. Ormanlar bizim için iklim değişikliği ve erozyonla mücadelede, biyoçeşitliliğin korunmasında bunun yanı sıra sucul ortamlarda varlığının arttırılmasında yaşamsal rol oynamaktadır. En önemlisi insan ve vahşi yaşam için barınma ve besin kaynağı alanlarıdır.1,6 milyar insan tatlı su, gıda, geleneksel tıp ve barınma ihtiyacını ormanlardan sağlamaktadır.

Acaba biz bunun bilincinde değil miyiz ve bu kadar bereketli alanlarımızı nasıl olurda yok ederiz?

Uydu resimlerinin analiz edilmesiyle oluşturulan haritada, ormanların yok oluş nedenleri yer alıyor. Araştırma sonucuna göre, ormanların büyük çoğunluğu; tarım, endüstriyel ürünler, ahşap, kereste, soya ve hurma yağı üretmek için yok edildi. Geri kalan alanlar ise orman yangınları ve inşaat alanı olma nedeniyle yok oldu. Orman kaybının nedenlerini ayrıntılı bir şekilde analiz etmek, ekolojik denge ve alınacak önlemler için büyük önem taşıyor.

Yüzlerce şirketin soya ve hurma yağı üretmek için ormanları yok etmesi ve sürdürülebilir tarıma aykırı davranması, bu çalışmada bir kez daha ortaya konuldu. Matthew Hansen” Çalışmanın sonuca varması olumlu; elde edilen sonuç oldukça olumsuz. Yıllar geçtikçe dünyamızı mahvediyoruz, ekonomik çıkarlar için ormanları bilinçsizce yok ediyoruz. Bu durum devam ederse, bizi çok kötü bir gelecek bekliyor.” dedi.

ormansizlasma 2 

KAYBEDEN AĞAÇLAR Endonezya’daki buna benzer ormanlar endüstriyel tarım tarafından kaybediliyor.

 

Bu Katliamları Neden Yapıyoruz ?

Amacımız elektrik gücü elde etmekti ama biz Rize’nin oksijen dolu ormanlarını kaybettik. Bununla birlikte nehir ve derelerinin akış yollarının değiştirilmesi sebebiyle yüzey sularının kurumasına, etrafındaki canlı türlerinden kimisinin ölmesine kimisinin de zarar görmesine sebep olduk.

ormansizlasma 3

Senoz HES boru hattı, Rize

 

Trakya’nın akciğerleri konumundaki Istranca Ormanları eteğinde bulunan Kırklareli'nin Vize ilçesi Soğucak köylüleri, doğalarını korumak için büyük mücadele verdiler ama yenik düştüler. '1 TAŞ OCAĞI DAHA AÇILIRSA İÇME SUYU KAYNAĞIMIZ YOK OLACAK'  Köyde sularının sürekli azaldığını anlatan köy sakinleri doğayı korumak için mücadelelerinin devam edeceklerini söylediler. Mevcut olan taş ocağının dinamit patlamasıyla sularının azalıp hayvanların ormanlarımızı yok edeceklerini belirttiler. Burada da kaybeden biz olduk.

ormansizlasma 4

Istranca elektrik hattı, Kırklareli

 

Dünyaca ünlü biyosfer rezerv alanı olan ve bilirkişi raporlarıyla korumaya alınan Artvin’in Borçka ilçesindeki Maçahel Vadisi’nde ‘Yeşil Yol’ projesi kapsamında ağaç kesimlerine başlanmıştı.

Peki bunun sonucunda neler oldu?

Geri dönüşümü olmayan bir tahribat yarattık ve daha fazlası…

ormansizlasma 5

Macahel HES yol genişletme inşaatı, Artvin

 

Buradaki hikayemiz önce yangınla başladı sonra ne oldu peki! Önce ağaçlandırılma için söz verildi arkasından bi süre sonra inşaatların yükseldiğini ve ormanla inşaat yapılarının dip dibe olduğunu gördük. Evet burada da biz kaybettik.

Ekolojik dengemiz bozuldu, endemik türlerimizi kaybettik, erozyonun önünü açtık ve daha fazlası…

 

ormansizlasma 6

Muğla,Güvercinlik

 

Ülkemizin en önemli ekosistemini oluşturan ormanlar iklim üzerinde etkilidir. Çünkü; Ormanlar Güneşten gelen kısa dalga boylu radyasyonun büyük kısmını kendisi absorbe ettiğinden atmosferin aşırı ısınmasını engeller. Yağış oluşmasına önemli oranda katkı sağlar. Ayrıca CO2 yutar ve Oksijen üretir. Yaprakların altıyla yer arasında güçlü bir Mikro Klima alanı oluşturmaktadır. Gündüz etkili olan direkt güneş radyasyonundan ve geceleri ve soğuk kış günlerinde yaşanan aşırı soğumalardan kaynaklanan olumsuz etkilenmelere karşı toprağın ve taban canlılarının korunmasını sağlamaktadır. Peki biz bu güzel ve faydalı alanlarımızı kaybetmeye razı gelmeli miyiz? Biz ormansızlaşmanın sonuçlarına katlanabilecek miyiz?

Hadi geleceğimiz için biraz düşünelim…

 

Yazar: Gamze CİVELEK

 

 

Tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip edin...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal you

 

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo