perfect solutions banner

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Yengeç kabuklarından yapılmış biyolojik olarak parçalanabilen pil üretildi

dogada cozunen pil
Yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlara yönelik artan talep, üretilen enerjiyi ve güç motorlarını depolayan pillere yönelik yüksek talebi de tetikliyor.

Genellikle bu sürdürülebilirlik çözümlerinin arkasındaki piller her zaman sürdürülebilir olmuyor. Bilim insanları şimdi beklenmedik bir şekilde yengeç kabuklarından biyolojik olarak parçalanabilen elektrolit içeren bir çinko pil yarattılar.

Maryland Üniversitesi'nde görevli bilim insanı Liangbing Hu, "Çok miktarda pil üretiliyor ve tüketiliyor, bu da çevre sorunları olasılığını artırıyor" diyor. "Örneğin, Lityum-iyon pillerde yaygın olarak kullanılan polipropilen ve polikarbonat ayırıcıların bozunması ve çevresel yüke eklenmesi yüzlerce veya binlerce yıl alır." diye ekliyor.

Piller, iyonları pozitif ve negatif yüklü terminaller arasında ileri geri taşımak için bir elektrolit kullanır. Bir elektrolit sıvı, macun veya jel olabilir. Birçok pil bu işlev için yanıcı veya aşındırıcı kimyasallar kullanır. Büyük ölçekli rüzgar ve güneş kaynaklarından gelen gücü depolayabilen bu yeni pil, kitosan adı verilen biyolojik bir malzemeden yapılmış bir jel elektrolit kullanıyor. 

Kitosan elektroliti beş ayda tamamen yok oldu!

Hu, "Kitosan, kitinin bir türevi diyebiliriz. Kitin, mantarların  hücre duvarları, kabukluların dış iskeletleri ve kalamar kalemleri dahil olmak üzere birçok kaynakta bulunur" diyor Hu. "Kitosanın en bol kaynağı yengeç, karides ve ıstakoz gibi deniz ürünleri atıklarından kolayca elde edilebilen kabukluların dış iskeletlerinde.Hatta masanızda bile var"

Biyobozunur bir elektrolit, pilin yaklaşık üçte ikisinin mikroplar tarafından parçalanabileceği anlamına geliyor.  Bu kitosan elektroliti beş ay içinde tamamen yok oldu.

Hu, "Çinko, yerkabuğunda lityumdan daha bol" diyor. "Genel olarak konuşursak, iyi geliştirilmiş çinko piller daha ucuz ve daha güvenlidir." Bu çinko ve kitosan pil, 1000 pil döngüsünden sonra %99,7'lik bir  enerji verimliliğine sahip. Bu da onu, elektrik şebekelerine transfer için rüzgar ve güneş tarafından üretilen enerjiyi depolamak için uygun bir seçenek haline getirir." diye ekliyor.

Hu ve ekibi, üretim süreci de dahil olmak üzere pilleri daha da çevre dostu hale getirmek için çalışmaya devam etmeyi umuyor.

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo