Dünyada içme suyu sıkıntısı yaşayacak 11 kent arasında İstanbul da var.
BBC News, “Dünyanın en büyük kentlerinin dörtte biri, su stresi ile karşı karşıya” uyarısını yaparken, içme suyundan yoksun kalması olasılığı en yüksek olan 11 kent arasında İstanbul’a da yer verdi.
İklim değişikliğinin olumsuz etkileri tüm dünyada kaygı yaratmaya devam ederken Güney Afrika’daki Cape Town’ın susuzluk görüntüleri endişeleri artırdı. Modern çağda Cape Town’un içme suyundan yoksun kalma tehdidi ile yüz yüze gelen ilk büyük kenti olduğunun altı çizilen haberde, dünyada bir milyardan fazla insanın suya erişiminden yoksun olduğuna, 2.7 milyarın da en az yılda bir ay su kıtlığı yaşadığına dikkat çekiliyor.
BBC News, 2014 yılında gerçekleştirilen bir araştırmanın dünyanın en büyük 500 kentinden dörtte birinin “su stresi” durumuyla karşı karşıya bulunduğunu tahmin ettiğini anımsatıyor.
CAPE TOWN SADECE BUZDAĞININ UCU
Haberde, “Cape Town’un sadece buzdağının ucu olması şaşırmamalı” denildikten sonra Cape Town’dan sonra susuz kalma olasılığının en yüksek olan 11 kenti şöyle sıralıyor: “Sao Paulo, Bangalore, Pekin, Kahire, Cakarta, Moskova, İstanbul, Meksiko, Londra, Tokyo ve Miami.”
BBC News, İstanbul ile ilgili resmi verilerin 2016 yılında İstanbul’da kişi başına su miktarının bin 700 metre küpün altına düştüğünü gösterdiğine dikkat çekiyor.
Türkiye’deki uzmanların İstanbul’daki durumun 2030 yılına kadar kötüleşerek “su kıtlığı” haline gelebileceği uyarısını yaptıklarını belirten BBC News, haberinde “Son yıllarda 14 milyon nüfusu olan İstanbul gibi çok kalabalık bölgeler en kuru aylarda su sıkıntısını yaşamaya başladı” ifadelerini de kullanıyor.
CAPE TOWN Susuzlukla Savaşıyor:
12 Nisan'da sular tükenecek Güney Afrika'nın turizm cenneti Cape Town kuraklıkla boğuşuyor. Cape Town dünyanın tamamen susuz kalan ilk kenti olmak üzere.
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük ikinci kenti Cape Town aylardır yağış almıyor. Su rezervleri neredeyse bitme noktasına geldi. Dört milyon nüfuslu kent aylardır yağış alamıyor. "90 saniyeden fazla duşta kalmayın" uyarısı Kentte sadece turizm bölgelerinde musluklardan su akıyor.
Turistlerden en fazla 90 saniyede duştan çıkmaları isteniyor. Sadece okul ve hastanelere şebeke suyu veriliyor. Kişi başına 50 litre sınırlaması 4 milyon nüfuslu kentin sakinlerinin günlük su kullanım hakkı, kişi başına 50 litreyle sınırlandırıldı. Şehrin her yerine su tasarrufu konulu posterler asıldı. Çeşme başlarında bidonlarla bekleyen insanlar uzun kuyruklar oluşturdu.
Halkın susuzluk endişesi Şehirde el dezenfektanlarının satışında patlama yaşandı. Yağışlarının çoğunu kışın alan ülkede yakın zamanda bir yağış öngörülmüyor. Yetkililer, böyle devam ederse 12 Nisan'da suların tükeneceği ve kentte musluklardan şebeke suyu verilemeyeceğini duyurdu.
Böylece Cape Town tamamen susuz kalan ilk kent olacak. "Sıfır Gün" olarak adlandırılan bu tarih yaklaştıkça halk arasındaki endişeler de artıyor. Cape Town'daki kuraklığın küresel ısınma ve kentin nüfusunun 1990'lardan beri yaklaşık iki katına çıkmasından kaynaklandığı belirtiliyor.