rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Sıfır Atık Mavi ile denizler daha temiz

sifir atik mavi ile denizler daha temiz
Deniz ve su varlıklarının temizliği için başlatılan "Sıfır Atık Mavi" projesi kapsamında geçen yıl deniz ve kıyılardan 180 bin metreküp çöp toplandı.



Geçen yıl haziran ayında başlayan proje kapsamında yapılan çalışmalarda Türkiye’deki deniz ve kıyılardan en fazla plastik atık ve sigara izmariti çıktı. Kıyılardan toplanan deniz çöplerinin yüzde 80’ini plastikler oluşturdu, sadece İstanbul’da yapılan Türkiye, deniz ve kıyılarının doğal güzelliği, biyolojik çeşitliliği ile dünyanın en zengin ülkelerinden biri.

Bu değerlerin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek için bir seferberlik başladı. Amaç denizlerin ve su kaynaklarının korunması. Adı da “Sıfır Atık Mavi”. Projeyle tüm yurtta deniz ve su varlıklarının temizliği için harekete geçildi.

180 BİN METREKÜP DENİZ ÇÖPÜ TOPLANDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, proje kapsamında ilk olarak "Deniz Çöpleri İl Eylem Planlarının Hazırlanması ve Uygulanması" kapsamındaki genelgeyi yürürlüğe koydu. Böylece denize kıyısı bulunan tüm illerde, valilerin sorumluluğunda Deniz Çöpleri İl Eylem Planları hazırlandı, 28 kıyı ilinde deniz çöplerinin toplanması ve yönetimine yönelik faaliyetler yürütüldü.

Ayrıca Türkiye'nin önde gelen 760 kuruluşunun yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu da deniz çöpü toplama etkinlikleri ile Sıfır Atık Mavi projesine destek verdi. Böylece 2019'da deniz yüzeyi, kıyı, plaj ve deniz dibi alanlarında yaklaşık 180 bin metreküp deniz çöpü toplanarak bertaraf edildi. Temizlik çalışmalarında Türkiye'nin deniz ve kıyılarında en çok karşılaşılan atık türleri ise plastik ve sigara izmariti oldu. Kıyılardan toplanan deniz çöplerinin yaklaşık 144 bin metreküpünü yani yüzde 80'ini ise yine plastikler oluşturdu.

EN ÇOK ÇÖP SAMSUN'DA TOPLANDI

Proje kapsamında denizden en çok çöpün toplandığı il, bir yıl içinde 58 bin metreküp deniz çöpünün toplanarak bertaraf edildiği Samsun oldu. Samsun'u 35 bin metreküp çöp ile İstanbul ve 28 bin metreküp çöp ile de Antalya takip etti. En çok deniz çöpünün toplandığı diğer iki il ise Zonguldak ve Kastamonu oldu. Geçen yıl Zonguldak'tan 12 bin 500 metreküp ve Kastamonu'dan da 11 bin metreküp çöp toplandı.

Sıfır Atık Mavi hareketinin başladığı İstanbul'da yapılan deniz temizliği çalışmalarında ise bir milyondan fazla plastik poşet toplandı. Sıfır Atık Mavi Projesi, deniz çöplerinin her bir vatandaşın katılımıyla toplanarak deniz ve su varlıklarının temiz tutulması hedefiyle devam ediyor.    n deniz temizliği çalışmalarında bir milyondan fazla plastik poşet toplandı. Deniz ve kıyılardan en çok çöp Samsun’da çıktı.

Tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip edin...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedinsosyal medya twittersosyal medya telegram

 

 

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo