rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Deniz Suyu Arıtımı ve Başarı Hikayesi

deniz suyu aritimi ve basari hikayesi
Su Krizinde Son Çaremiz Denizler mi?

Ülkemize ve dünya geneline baktığımızda son 2 ila 3 yıldan itibaren suyumuzun giderek azaldığının ve su

kıtlığının gittikçe arttığını gözlemlemekteyiz. Tatlı su kaynaklarımızın tükenme ile karşı karşıya gelmesiyle birlikte insanlar deniz suyu arıtımı konusunda fikir yürütmeye başladılar. Deniz suyunun tuzdan arıtılması ile içme suyu elde etmek insanlar için büyük bir önem kazanmıştır.

deniz suyu aritimi ve basari hikayesi 1Aslında burada değindiğimiz konu yani tuzdan arıtma işlemi, yalnızca deniz suyu ve acı suyu değil aynı zamanda, kuyu suyunu da bizler için içilebilir hale getirmektir. Buna istinaden tuzlu su arıtma tesislerine her geçen gün bir yenisi eklendi fakat bu tesisler için yoğun bir enerji gerektiğinden dolayı çevreye farklı açılardan verdiği ispatlanmıştır. Tabi bu konu son yıllarda oldukça revaçta olduğu için azalan tatlı su kaynaklarına takviye yapılması hedefleniyor.

Bu başlık altında yıllardır deniz suyu arıtan ülkeleri İspanya, Singapur ve Malezya şeklinde sıralayabiliriz. Bu ülkeler bu yöntem ile tatlı suya olan bağımlılığını azaltmayı başarıyor. İsrail de aynı yöntem ile yılda yaklaşık 500 milyon m3 deniz suyunu arıtan bir arıtma tesisi bulunuyor ve bu krizi yönetmeye çalışıyorlar.

Aslında bu krizde tuzlu suyu istediğimiz kadar arıtarak, yüksek kalitede bir su elde edebilmemiz oldukça mümkündür. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi bu enerji tüketimi bakımından bizim için zararlı ve maliyetli olacaktır. Bu tesisler aslında ters ozmoz prensibine dayalı olduğu için suyun içerisindeki tüm mineraller sudan ayrıştırılarak filtrasyon işleminden geçirilir bu da 1 m3 tatlı su için 3-4 kwh elektrik kullanmamız demektir.. Bu yöntem göl ve nehir sularının arıtımına kıyasla üç kat daha fazla CO2 üretmek demektir.

Olumsuz etkenlerde CO2 salınımını azaltabilmek için ABD'nin Indiana Eyaleti'ndeki Notre Dame Üniversitesi'nden William Phillip, tesislerde, rüzgâr ya da güneş enerjisinin kullanıldığı öne sürülmüştür.

Krizden Liderliğe Dönüşen Bir Hikâye

deniz suyu aritimi ve basari hikayesi 2Kuraklık problemi, on yıldan az bir süre zarfında İsrail’in uzun vade de finansal kapasitesini çıkmaza sokan tehditlerden birisi olarak kabul edilmekteydi. Küresel iklim değişikliğinin bölgedeki olumsuz etkilerinin haberlerde sıkça yer almasına ek olarak NASA’nın Doğu Akdeniz Bölgesi’nin son 900 yılın en kötü kuraklığının ortasında olduğunu açıklayan raporunun yayınlanması, artan kriz beklentisini de beraberinde getirdi. Tüm olumsuz senaryoların aksine, İsrail, krizi fırsata çevirmeyi başararak kuraklığa karşı olan mücadelesini kazanmakla kalmayıp daha da geliştirmeyi başardı. Bu başarı hikayesinin ardında yatan su teknolojisine yapılan yatırımlar, Israil’in kısa sürede küresel su lideri sıfatını elde etmesini sağladı. İsrail’in artan tarım arazisiyle birlikte devamlılık gösteren nüfus artışı, ülkenin su kapasitesinin zorlanmasını da beraberinde getirdi. İsrail’in sayılı güvenilir temiz su kaynaklarından olan Celile Denizi’nde suyun hızla azalması ve 2010 yılı itibariyle denizden tuz sızıntısının başlaması, söz konusu su kaynağının ilelebet kullanılamayacağını gösterdi. Onlar için en mantıklı çözüm suyu tuzdan ayırmaktı. Suyu tuzdan arındırma yöntemi, ülkeyi kuraklık yükünden kurtarmakla kalmayıp ihtiyaç duyulandan daha fazla temiz su üretiminde esas rolü üstlendi. İsrail’in tuzdan arındırma ve su verimliliği alanlarındaki gelişimi, temiz su elde etme yöntemleri açısından öncü bir çalışma olarak kabul edilebilir. İsrail şirketi olan Netafim’in Kaliforniya’nın San Joaquin Vadisi’ndeki başarısı gerek vatandaşlara gerekse işletmelere temiz su sağlamanın önemini vurgulamakla kalmayıp bölgedeki çiftçilerin yıllardır zorlandığı azalan su miktarı problemine büyük oranda çözüm sağlamıştır. Ortadoğu bölgesinde siyaset yerine çevre odak nokta olarak alındığında, İsrail, su teknolojisindeki öncü kimliğiyle, gün geçtikçe belirginleşen ve tüm dünya için kritik bir tehdit unsuru olan iklim değişikliğiyle mücadele etmenin yollarını göstermektedir. Bu teknolojiyi aynı derecede su sorunu yaşayan komşularına da sunması bölgede örnek olacak bir dayanışmanın perdesini aralayabilir.

deniz suyu aritimi ve basari hikayesi 3

deniz suyu aritimi ve basari hikayesi 4

 

Ocak 2012 için kahverengi tonlar, Akdeniz bölgesinde 2002-2015 ortalamasına göre su depolamada düşüş olduğunu gösteriyor. Santimetre cinsinden birimler. Veriler, NASA ve Alman uzay ajansının ortak bir görevi olan Yerçekimi Kurtarma ve İklim Deneyi veya GRACE uydularından alınmıştır.

 

Yazar: Gamze CİVELEK

 

Tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip edin...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip
 

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo