rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Danimarka Tarafından İnşa Edilecek Dünyanın İlk Temiz “Enerji Adası”

temiz enerji adasi makale
Üç milyon haneye yetecek kadar enerji sağlayan dev bir ada inşa etme projesine Danimarka politikacıları yeşil ışık yaktı.

  • Dünyanın ilk enerji adası 18 futbol sahası (120.000 m2) kadar büyük olacak, ancak bunun üç katı büyüklüğünde olması için umutlar var.
  • 200 dev açık deniz rüzgar türbini için bir merkez görevi görecek.
  • Bu Danimarka tarihindeki en büyük inşaat projesidir ve tahmini olarak 210 milyar krona (24 milyar sterlin; 28 milyar avro: 34 milyar dolar) mal olmuştur.
  • Denize 80 km (50 mil) uzaklıkta bulunan yapay ada, en azından yarısı devlete, kısmen de özel sektöre ait olacak.
  • Sadece Danimarkalılara değil, diğer komşu ülkelerin elektrik şebekelerine de elektrik sağlayacak . Bu ülkeler henüz detaylandırılmamış olsa da, Danimarka Teknik Üniversitesi'nden Prof Jacob Ostergaard BBC'ye, İngiltere'nin yanı sıra Almanya veya Hollanda'nın da yararlanabileceğini söyledi. Yeşil hidrojen ayrıca denizcilik, havacılık, endüstri ve ağır taşımacılıkta kullanılmak üzere sağlanacaktır.
  • Danimarka İklim Yasası uyarınca, ülke 2030 yılına kadar 1990 sera gazı emisyonlarını% 70 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar CO2 nötr hale gelmeyi taahhüt etti. Geçen Aralık ayında Kuzey Denizi'ndeki tüm yeni petrol ve gaz araştırmalarına son verdiğini duyurdu .
  • Enerji Bakanı Dan Jorgensen, ülkenin "haritayı değiştirdiğini" söyledi.
  • Prof Ostergaard BBC'ye "Bu devasa bir şey" dedi. "Bu, Danimarka rüzgar türbini endüstrisi için bir sonraki büyük adım. Karada liderlik ediyorduk, sonra açık denizde adım attık ve şimdi de enerji adaları ile adım atıyoruz, böylece Danimarka endüstrisini öncü bir konumda tutacak.
  • Danimarka anakarasının doğusunda, Baltık Denizi'ndeki Bornholm açıklarında daha küçük bir enerji adası planlanıyor. Oradan Almanya, Belçika ve Hollanda'ya elektrik sağlanması için anlaşmalar imzalandı.
  • Geçen Kasım ayında Avrupa Birliği, 2030 yılına kadar beş kat artışla, 2050 yılına kadar açık deniz rüzgar kapasitesinde 25 kat artış planlarını açıkladı. Yenilenebilir enerji bloğun mevcut elektrik ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılıyor:
  • AB'ye göre, açık deniz rüzgarı mevcut 12 gigawatt seviyesinde tedarik sağlıyor. Danimarka 1.7 gigawatt tedarik ediyor. Yeni ada, ilk 3 gigawatt tedarik edecek ve zamanla 10'a yükselecek. Daha küçük Bornholm enerjadası 2 gigawatt sağlayacaktır

Yeni adanın nerede inşa edileceği konusunda bir miktar gizlilik varken, Kuzey Denizi'ne 80km içeride olacağı biliniyor. Danimarka televizyonu, Danimarka Enerji Ajansı'nın geçen yıl yaptığı bir araştırmanın, Jutland kıyılarının batısında iki bölgeyi işaretlediğini ve her ikisinin de 26-27 m'lik nispeten sığ bir deniz derinliğine sahip olduğunu söyledi.

temiz enerji adasi 1

Peki Temiz Enerji Kaynağı Olan Rüzgar Enerjisi Nedir?

Rüzgar enerjisi, rüzgarın hareketinin bir sonucu olarak sahip olduğu kinetik enerjiye verilen isimdir. Bu enerji mekanik ve elektrik enerjisine dönüştürülür ve geçmişte ve günümüzde yaygın olarak kullanılır. Rüzgar tarafından taşınan hava miktarının kütlesi ve hızı, rüzgar enerjisinin ana parametreleridir. Yüksek ağırlığa sahip hava kütlesi ne kadar hızlı olursa, o kadar fazla rüzgar enerjisi içerir.

Rüzgar enerjisi yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Çevreye zararlı bir atık yaymayan temiz bir enerjidir. Bu enerji eski zamanlarda mekanik olarak kullanılmıştır. Günümüzde rüzgar enerjisi çoğunlukla elektrik üretiminde kullanılmaktadır. Fosil yakıtların doğaya ciddi şekilde zarar vermesi ve küresel ısınmanın etkilerini arttırması ve bu kaynağın rezervleri tükenmesi ile insanlar daha temiz ve tükenmeyen güneş, rüzgar, su, biyogaz gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmeye başladılar. Rüzgar enerjisi de günümüz enerji sistemleri arasında önemli bir konumda bulunmaktadır.

  • Rüzgâr enerjisi aslında güneş enerjisinin bir türevidir.
  • Güneş enerjisinin atmosferdeki gelişigüzel dağılımı, atmosferdeki havanın hareketlenmesine neden olur.
  • Rüzgarın sahip olduğu kinetik enerji, uygun düzeneklerle elektrik enerjisine dönüştürülerek, kullanılır.
  • Rüzgârın gücü hava akımının kütlesel debisi ile rüzgâr hızının karesinin çarpımı ile orantılıdır. Başka bir ifade ile rüzgârın taşıdığı enerji rüzgâr hızının küpü ile orantılıdır.
  • Rüzgâr hızındaki küçük bir artış, güçte çok daha büyük bir artışa neden olur.
  • Rüzgar güllerinin kurulması diğer santrallere kıyasla çok daha hızlıdır.
  • Temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır.
  • Sera gazlarını, fosil yakıt tüketimini, enerji dışa bağımlığını azaltır.
  • Geliştirilen yeni teknolojiler ile her geçen gün üretimi daha ucuz olmaktadır.
  • Rüzgar türbinlerinin kurulduğu arazi tarım alanı olarak kullanılabilir.
  • Ormanlık alanların azalmasını engeller

 

Türkiye'de Rüzgâr Gücü

Türkiye'de bulunan Rüzgar Enerji Santrallerinin toplam kurulu gücü 8.701 MW'dır. 2019 yılında Rüzgar Enerji Santralleri ile 21.749.838.000 kilovatsaat elektrik üretimi yapılmıştır.

Türkiye'de ilk rüzgar santrali 1998 yılında İzmir'de kurulmuştur.

Devreye alınan 258 santralin bir kısmı henüz lisans kurulu gücü kadar kurulu güce erişmemiş olup inşası devam etmektedir. Bu kapsamda bir kısmı devreye alınan santrallerin de tam kapasite devreye girmesi ile 2.099 MW kapasiteli ilave rüzgar türbini devreye girmiş olacak ve kurulu güç 10.800 MW kapasiteye ulaşacaktır.

Ayrıca henüz hiçbir ünitesi devreye alınmayan fakat kurulumunda ilerleme kaydedilen (yani yatan lisanslar hariç) 65 santralin lisans kapasitesi de 260 MW'dır. Bu bağlamda kısmen devreye alınan ve inşaatında ilerleme kaydedilen projelerin tümü tamamlandığında Türkiye rüzgar santrali kurulu gücünün 11.060 MW düzeyine çıkacağı görülmektedir.

temiz enerji adasi 2

Ülkemizin 20.000 – 80.000 MW arasında rüzgar enerjisi potansiyelinin olduğu farklı kişi ve kurumlar tarafından tahmin edilmiştir. Enerji Bakanlığı’nın tahmini ise 20.000 MW’tir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar 500 MW’ı geçmemiştir. Bu nedenle bu alanda ciddi bir açık vardır.

 

 

Yazar: Elif Naz COŞKUN

 

Tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip edin...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip
 

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo