rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Geleceğin Mimarisi Pasif Evler!

gelecegin mimarisi pasif evler makale
Pasif ev tanımını kısaca şöyle yapabiliriz;

Pasif ev prensibi ile hava sızdırmazlık, yüksek verimli pencereler, ısı köprüsüz tasarım, ısı yalıtımı ve ısı geri dönüşümlü havalandırma kavramları standartlaştırılmıştır. Normal yapılarla kıyaslandığında pasif evlerin %90’a varan enerji tasarrufu sağladığını söyleyebiliriz. Pasif ev kavramı ilk olarak 1991 yılında Almanya Darmstadt’ta geliştirildi ve Almanya tarafından pasif ev kavramı standartlaştırıldı.

Günümüzde dünya üzerinden 50.000 üzerinde pasif ev inşa edilmiş olsa bile en iyi örneklerinin pasif evin öncüsü olan Almanya’da ve Avusturya’da olduğu bilinmektedir.

Enerji verimliliğini sağlayan pasif evler günümüzde her geçen gün daha da çok dikkat çekmektedir.

Şimdi biraz pasif evler hakkında detay verelim;

İlk tasarım ve hayata geçirilme maliyeti klasik yapılara göre daha maliyetli olup göz korkutan pasif evler, daha sonrasında sağladığı enerji tasarrufu sayesinde aslında çok daha karlı bir hale gelmektedir. Pasif evlerin diğer yapılardan ayrımı şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Yalıtımı yüksek pencere ve kapı sistemleri kullanılması
  2. Yüksek miktarda yalıtım sağlayan dış kabuk (bina yalıtımı)
  3. Yalıtımın yapıldığı dış kabuğun hava sızdırmaz özellikte olması
  4. Isıyı geri kazandırıp tekrar kullanımı sağlayan havalandırma sistemi
  5. Geri dönüştürülebilir enerji kullanımının söz konusu olmasıdır.

Pasif evlerin tasarım aşaması oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Güneş enerjisinden faydalanabilmek adına binaların doğru konumlandırılması oldukça önemlidir. Gün boyu güneş gören bina cephesinin hava sızdırmaz çift cam olması gerekir. Gündüz güneş enerjisini depolayan mekan, gece bu doğal enerjiyi kullanmış olacaktır. Aynı zamanda güneş enerjisinin en verimli şekilde yararlanılması için komşu yapılarla mesafe de oldukça önemlidir. Binanın verimi arttıracak olan parametreleri kısaca şöyle özetleyebiliriz;

  • Binanın tasarım parametreleri ve kullanılan malzemelerin verimliliği
  • Binanın coğrafi bölgeye göre konumlandırılması
  • Binanın iklimsel faktörler göz önünde bulundurarak konumlandırılması
  • Binanın diğer binalara göre konumlandırılması

pasif ev 1

Binanın dış kabuğu güneş enerjisini toplamak ve verimli hale getirmek için yine en önemli kriterlerden biridir. Aynı şekilde bina yüksekliği, çatının konumlandırılması, çatının da bina dış kabuğu gibi güneş enerjisini absorblayacak özellikte olması son derece önemlidir.

Mevcut yapılarda olan enerji kaybına yol açan ısı köprüleri pasif ev tasarımında bulunmamaktadır. Pasif evlerde yüksek yalıtımlı, kompakt bir yapı kabuğu ile ısı köprüleri minimize edilerek yapıya dayanaklılık kazandırılır ve ısıtma enerjisinde önemli ölçüde tasarruf sağlanır. (Kalpak Ö. , 2006)

Bir diğer ve en dikkat çeken faktörlerden biri de pasif binalarda klasik yapılardaki pencere açma sistemi ile havalandırmanın sağlanmaması. Isı kaybını önlemek adına pencere açılmazken, banyo-tuvalet, mutfak gibi nemli ve kirli havanın olduğu yerlerden havanın dışarıya atılıp, oturma odası, yatak odası, çocuk odası gibi yerlere taze hava verilmesi sağlanır.

Su ısıtmada yine güneş enerjisinin toplanıp depolanması sistemi esastır. Bunun dışında ısıtma yöntemleri de vardır. Güneş kollektörleri kullanılır. Kullanılan güneş kollektörleri ile güneş enerjisi soğrularak ve yoğunlaştırılarak ısı enerjisi haline dönüştürülmektedir. Bu ısı yardımıyla sıcak su üretimi (en yaygın kullanım), kurutma (fındık, odun vb.), doğrudan ısıtma (sera, ev ısıtması, iklimlendirme, ısı, pompaları vb.) ve soğutma işlemleri yapılmaktadır. (Kaan, Ö. ,2006)

Tüm bu parametreleri göz önünde bulundurduğumuzda pasif evin yapımının her bakımdan düşünülmesi gerektiği fakat sonrasında konfor ve en önemlisi enerji tasarrufu sağladığını söylemek mümkün. Bir sonraki yazımda pasif evlerde oldukça fazla kullanılan ısı pompalarından bahsedeceğim!

Görüşmek üzere, sağlıkla kalın…

 

Yazar: İrem GÜVEN 

 

Bizleri desteklemek ve tüm güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip ediniz...
sosyal medya facebooksosyal medya instagramsosyal medya linkedin


sosyal medya twitter
sosyal medya telegramsosyal yousosyal meyda bip

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo