rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Mahsur Kalan Yavruları Kurtardılar

yavrudenizkaplumbagasi_sMersin'de yuvadan çıkamayarak, mahsur kalan 29 tane yavru deniz kaplumbağası bilim adamlarının 4 saatlik mücadelesi sonucu kurtarıldı.
Mersin'de 56 yavru deniz kaplumbağası yuvada mahsur kalarak öldü... Denizkaplumbağalarının 29'u ise 3 üniversitenin iş birliği ile kurtarılarak denizle buluştu.

Mersin’in Mezitli İlçesi Davul tepe 100. yıl Plajı kumsalında 1 metre derinlikte yuvadan çıkamayarak, mahsur kalan 29 tane yavru deniz kaplumbağası bilim adamlarının 4 saatlik mücadelesi sonucu kurtarıldı.

9 kişilik ekip 31 derece sıcaklıkta uzunluğu 1,5 kilometreye sahip olan kumsalda 12 yuvaya müdahale etti.Mahsur kalan deniz kaplumbağaların türünün yeşil  deniz kaplumbağası olduğu anlaşıldı.

Yavrular yuvadan çıkışları sırasında birçok engelle karşılaşıyor.

Yuvadan çıkarken birbirlerini takip ediyorlar. Bu sırada yavrulardan biri ölürse yuvanın çkışı kapanıyor ve diğer yavrular da mahsur kalıyor.

Kumsalda bulunan insanların yoğunluğu da yuva üstünde kumların sertleşmesine sebep oluyor.

Yuva etrafında taş, plastik şiye ve çöpler de bu yavruların çıkışlarına büyük engel oluşturuyor.

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi biyoloji bölümü Nebi Şengezer” Aşırı sıcak olmasına rağmen deniz kaplumbağalarını kurtarmak  pahasına sıcaklar biz etkilemiyor. Aksine bu canlıların neslinin devamı için çalışmalar bize ayrı bir heyecan veriyor “ dedi.

Osmaniye Korkut Üniversitesi Biyoloji bölümü Doktor Aşkın Hasan  Uçar,  “Yeşil deniz kaplumbağaları üremek için bu kumsalı seçiyor. Bu kumsal bizim için çok önemli. 12 yuvada mahsur kalan 29 yavru kaplumbağayı kurtardık. Çalışmalarımız sürüyor” dedi

Avusturya Viyana Üniversitesi Biyoloji Bölümü Yasemin Meryem Çiçek,”3 yıl dır Mersin’e gelerek kumsalda çalışan meslektaşlarıma yardım ediyorum. Bu çalışma beni çok mutlu ediyor. Bu canlıların hayatı benim için önemli. Bunun için buradayım “ dedi.

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo