rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Doğa Harikası Kanalizasyon Oldu

dogaharikasikanalizasyonoldu_sZonguldak’ta 793 metre uzunluğundaki doğa harikası İnağzı Mağarası’nın 30 yıldan beri kanalizasyon çukuru olarak kullanıldığı ortaya çıktı.
Zonguldak merkezdeki İnağzı Mahallesi’nde bulunan İnağzı Mağarası, belediyenin kanalizisyon çukuruna dönüştü. Mahalledeki bin 200 civarındaki konutun kanalizasyon suyunun, belediyenin döşediği borularla mağaranın üzerinde oluşturulan depoda toplanıp, buradan yine boruyla mağaranın içine boşaltılması çevre halkını isyan ettirdi.

1995’te, 19 mağarada inceleme yapan Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü uzmanlarının İnağzı Mağarası’na ilişkin hazırladıkları rapor, turizm açısından son derece uygun olan mağaranın bakımsızlık nedeniyle tahrip edilip kirletildiğini ortaya koydu.

Raporda, genişliği 5 ve 12 metre, yüksekliği 4 ve 8 metre arasında değişen 793 metre uzunluğundaki mağaranın her tarafının sarkıt, dikit, sütün, örtü, duvar damlataşları ve damlataş havuzları ile kaplı olduğu belirtildi. Çevresindeki evlerin kanalizasyonlarının mağara içine verildiği belirtilen raporda, bu yüzden mağaranın dar ve alçak geçitlerinde kötü bir koku hissedildiği, ayrıca yer altı suyunun yükselmesine bağlı olarak da kirlenmenin yaşandığı kaydedildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, 1995’teki raporun ardından mağaranın kanalizasyondan kurtulması için belediyeye müracaat edildiğini, ancak bir sonuç alınamadığını söyledi.

Kasap, “Belediyelerin bu kanalizasyonu başka tarafa alma konusunda bir gecikmesi olduğu ortada. Bu kanalizasyonlar mağaradan alınıp başka tarafa verilirse, biz mağaramıza gerekli uzmanları görevlendirerek, gerekli incelemeleri yaptırırız ve mağarayı kurtarmaya çalışırız. Biz oranın kurtarılması için, turizme açılması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz” dedi.

Belediye Başkan Vekili Gürbüz Kanber, Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li İsmail Eşref’in il dışında bulunduğunu, kendisinin de konuyla ilgili bilgisinin olmadığını söyledi.

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo