rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Çaldağı’nda 2 milyon ağacı tehdit eden orman tahsis iznini, Danıştay iptal etti.

ormana zarar verilemez 2017haberOrmana zarar verilemez!

Cumhuriyet'ten Hakan Dirik'in haberine göre, Turgutlu Çaldağı’nda yaklaşık 2 milyon ağacın kesilmesine yol açacağı belirtilen nikel madeni için verilen orman tahsis izni Danıştay tarafından iptal edildi. Danıştay 8. Dairesi’nin kararında “Ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyete ve eyleme izin verilemez” denildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, VTG Madencilik’e Çaldağı’nda 2 milyon metrekareyi aşan orman tahsis etmişti. Manisa 1. İdare Mahkemesi, çevreci yurttaşların bu iznin iptali için açtığı davayı reddetmişti.

Danıştay 8. Dairesi, oy birliğiyle aldığı kararda yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, Anayasa’nın 169. maddesine atıfta bulunularak, devletin ormanların korunmasıyla yükümlü olduğu vurgulandı. Danıştay kararında, “Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyete ve eyleme izin verilemez” denilerek, Çaldağı’nda maden şirketi için verilen orman tahsis izninin mahkeme tarafından iptal edilmesi istendi. Bölgedeki doğal varlıkların korunması için mücadele eden Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP), kararın ardından yaptığı açıklamada, bu kararın ardından madenin ÇED raporunun da geçersiz olması gerektiği görüşü dile getirildi.

Açıklamada, “Danıştay, bu kararıyla bizlerin ne kadar haklı olduğunu hukuksal olarak onaylamıştır. ÇED davasında karar verecek mahkeme heyetinin Danıştay’ın bu kararını göz önüne almaları gerektiğine ve alacaklarına inanıyoruz. Bundan sonra Çaldağı’nda hiçbir şirket bir tek ağacın dalına bile dokunamayacak” denildi. 

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo