rielli kasim banner 1

solarex 400x85

solar storage banner

nextgen banner

Flamingolara Kuluçka Adası

filamingo_sİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu:' 'Bölgede kuluçkaya yatan kuş türlerinin özellikle de flamingoların rahat etmesi için 6 bin metrekarelik doğal kuluçka adası oluşturuyoruz''
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği'nin (İZKUŞ), Gediz Deltası'nda yer alan İzmir Kuş Cenneti için hazırladığı iki yeni projeyi hayata geçirecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZKUŞ Birlik Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZKUŞ tarafından hazırlanan iki projenin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan (SİT) onay aldığını bildirdi.

İzmir Kuş Cenneti içinde farklı noktalarda 3 ayrı kuluçka alanı olduğunu, bu bölgelerin rüzgar erozyonuyla özelliğini yitirmeye başladığını, cennette kuluçkaya yatan kuş türlerinin azaldığının tespit edildiğini anlatan Kocaoğlu, şu bilgileri verdi:''Hazırladığımız projelerden biri kuluçka alanın iyileştirilmesi, diğeri de balıkçı barınaklarının modern hale getirilmesiydi. Her iki proje de SİT kurulundan onay aldı. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağız. Bölgede kuluçkaya
yatan kuş türlerinin, özellikle de flamingoların rahat etmesi için 6 bin metrekarelik doğal kuluçka adası oluşturacağız. Dev kuluçka adasını mevcut bir kuluçka alanının sağ ve soluna doğru, doğal uzantı yaparak sağlayacağız.

Kuş cenneti içindeki 3 kuluçka alanı su seviyesinde kaldı. Toprak, rüzgar erozyonuyla kayboldu. Bu projeyi hayata geçirirsek, bölgede yaz kış konaklayan kuşların kuluçkaya yatmasını kolaylaştırıp, doğal yaşama önemli katkı koyacağız. Bölgede kötü görünümlü, dökük saçık balıkçı barınaklarını yıkıp, Kırdeniz, Körgediz ve Homa Dalyanı ağzına 3'er adet modern balıkçı kulübelerikuracağız.''

Kocaoğlu, İzmir Doğal Yaşam Parkı ile İzmir Kuş Cenneti'ni bir bütün olarak düşündüklerini, hayvan, bitki türlerinin bu bölgede korunması, geliştirilmesi, doğal hayat döngüsünün insanlara ve kültür turizmine sunulmasına gayret gösterdiklerini söyledi.


''PROJE KUŞ CENNETİNİN TANITIMINA KATKI SAĞLAYACAK''

Kuş Cenneti'ndeki çalışmaları ile bilinen Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, EÜ Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı da İZKUŞ'un hazırladığı iki projenin cennetin güzelleşmesine ve tanıtımına önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

Bölgedeki üç kuluçka alanında 2006 yılında 10 bin 200 çift flamingo tespit ettiklerini ancak geçen yıl bu sayının 4 bin 500'e kadar düştüğünü anlatan Prof.Dr. Sıkı, şöyle devam etti:''12 ile 18 bin kuşun yuva yapacağı kuluçka adasına kavuşacak İzmir Kuş Cenneti, Avrupa'nın değil dünyanın sayılı kuş bölgeleri arasına girer. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İZKUŞ Müdürü Dr. Tamer Seyis'e gerçekleştirecekleri iki projede bilimsel desteğe hazır olduğumuzu bildirdik. Kocaoğlu ve Seyis'e, İzmir Kuş Cenneti'ne sağladıkları katkıdan dolayı teşekkürediyorum. Üç ayrı noktada bulunan topraktan yapılmış üç kuluçka alanı, rüzgar erozyonu ile eriyordu. Kuluçkaya yatan kuş sayısında azalma vardı. Cennet, bir disiplin altına girerek, gerçek bir doğal ve kültürel turizm alanı olacak.''

238 kuş türünün yaşadığı, 65 türün kuluçkaya yattığı, 314 bitki türünün görüldüğü ve 3 kurbağa ile 17 sürüngen türünün tespit edildiği Gediz Deltası'ndaki İzmir Kuş Cenneti, ''Uluslararası önemde, Türkiye'nin A sınıfı sulak alanlarından biri'' olarak değerlendiriliyor.

Pin It

Destekleyenler

Welcome in the demo